OM ISAKSSON

Hi man!

Hi man, whats up? Jimi Hendrix släntrade förbi och försvann bort mot scenen. Jag var i Lund, året var 1967 och min omtumlande resa i livet hade börjat på allvar.

 

 

Det var fina år som följde. Rödvin, en del röka, musik, oändliga samtal och mycket kärlek. Jag utvecklades både känslomässigt och filosofiskt. Lade grunden till min fortsatta framtid. På gott och ont. Plötsligt en dag var det över. En ny verklighet infann sig och den kallades kallades 90 tal.

Borta var de gamla föreställningarna om peace and love. Nya värderingar härskade och i stället för flower power så var det aktiemarknad och dollars.

Jag var mycket obekväm och ville ha en förändring. En förändring runt mig och inom mig.

Konsten som alltid varit en föjeslagare knackade på. Varför inte satsa mer på den? Försöka göra min röst hörd och kanske tillomed göra ett avtryck.

Jag avgav ett löfte. Nu skulle jag skulle arbeta med konst på heltid, utan kompromisser. Satsa allt. Jag skulle göra skillnad. 

 

En dröm, en vision 1992.

 

”The universe holds itself in its hand and knows that everything and nothing is similar”

 

Jag vaknade med ett ryck, fick tag i papper och penna och skrev ner det. En text från mitt undermedvetna hade manifesterats och jag fylldes av en obeskrivbar känsla av klarhet. Jag förstod något som skulle få en stor betydelse för mitt framtida arbete. Fast jag visste det inte då.

 

Ateljén tar form.

 

I en sovstad utanför Lund hade jag min ateljé i en lägenhet på 65 kvm. Den var ok för arbeten upp till 2m men mina planer var ett objekt som hade måtten 480x220cm. Inte ens mitt vardagsrum var så stort. Det fanns en matplats mellan köket och vardagsrummet. Jag tänkte om jag river väggen och slänger ut matsalsmöblerna skulle jag få det utrymme som behövdes. Jag tog ett beslut och hade efter ett tag en ateljé på 40kvm. Nu skulle det ske. Jag skulle påbörja min vision rent fysiskt. 

 

”A Bigger Bowl, Millennium 2000”

 

Grunden till mitt verk var en vägg och ett golv 480x220cm som jag byggde inne i lägenheten. På denna vägg fanns det målerier och på golvet fanns en skulpturer och diverse  andra föremål. Jag jobbade som besatt och tillförde hela tiden nya och gamla objekt.

De sa att jag blivit tokig och kanske hade de rätt men en dröm som är tillräckligt stark går inte att förtränga.

Det tog 10 år att slutföra arbetet och ytterligare 15 för att få det utställt. 

 

Carcassonne, France 2017.

 

Jag bodde i Frankrike norr om Perpignan när jag fick frågan om en separatutställning på Gallerie Chapelle Des Dominicàines i Carcassonne. 

Detta centrala kapell som blivit en konsthall var en av de vackraste lokaler jag sett. Säkert 500 kvm stor och bitvis 10 meter till tak.

Efter många möten med borgmästare Gerrard Larrat och stadens kulturrepresentant Jean-Louis Bes och flera officiella brev hit och dit blev det klart. Jag skulle ställa ut.

”A Bigger Bowl, Millenium 2000” Skulle möta sin publik för första gången. Min dröm skulle bli verklighet.

 

Vernissage den 15 september kl. 18.30 2017.

 

Det tog tre resor till Sverige, otaliga turer i Frankrike och mycket hjälp från mina vänner innan vi fick allt i ordning. 

För första gången var ”A Bigger Bowl, Millenium 2000” officiellt på plats och målerier, skulpturer, teckningar och tryck hängde på väggarna. Vi fixade det sista dagen innan vernissagen och jag var helt slut. Behagligt slut.

Det blev en lyckad vernissage. Proppat med folk överallt ifrån och tillomed vänner från Sverige flög ner för att vara med.

Kulturrepresentanten i Carcassonne Jean-Louis Bes var såklart också där och minglade.

Konst, vin och mat. En oslagbar kombination. 

 

Efter ett par veckor summerade vi utställningen och jag var mer än nöjd.

Totalt över 2000 besökare. Flera sålda verk, oändliga diskussioner om konst i allmänhet och om ”A Bigger Bowl” i synnerhet. 

Jag kände mig priviligerad att staden Carcassonne gav mig  chansen till denna utställning. Jag kände mig stolt.

Första akten i mitt konstnärsskap var genomförd och andra akten är i full gång. Skådespelet fortsätter och jag är fortfarande med. 

 

 

Vi ses.

Jimmy Isaksson

 

Se ett urplock av Jimmys konst i Artshopen

För porträtt och förfrågningar maila på info@jimmyisaksson.com